:: Artvin Barajı ve HES İnşaatı Sahasında Yamaç Güvenliği
Artvin Barajı ve HES İnşaatı Sahasında Yamaç Güvenliği

Ülkemizde son 10 yıl içinde gerçekleşen kaya düşmesi tehdidi altında inşa edilmiş/edilmekte olan bütün büyük barajların ( Ermenek, Boyabat, Kavşakbendi ) yamaç güvenliği çalışmalarının neredeyse tamamını tarafımızdan üstlenildi. Doğuş İnşaat A.Ş. tarafından yapımına başlanılan Artvin Barajı ve HES İnşaatının yamaç güvenliğini sağlama işinde de tercih edilen firma yine Kuzey oldu.

Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırları içinde devam eden bu inşaat, bölgenin kaya yapısı ve Çoruh Nehri vadisinin derin kanyonları nedeniyle son derece ciddi zorluklar içeren bir coğrafyada yer almakta. Bu geniş sahada, insan ve yapı güvenliğini tehdit eder konumda ve düşmesi tehlikesi olan kayaların yarattığı riskleri bertaraf etme işini üstlenmiş bulunuyoruz.

Her türlü blok kayayı mekanik yöntemlerle düşürmek, patlatmak yada olduğu yerde küçük parçalara ayırdıktan sonra tasfiye ederek yamaçları temizlemek, düşürülmesi mümkün olmayan blokların sabitlenmesi, yamaçlara kaya tutucu bariyerler inşa edilmesi, dökülgen yamaçların çelik ve polyester ağlarla örtülenmesi gibi bir çok faaliyeti Artvin'de de peş peşe icra etmeye başladık.

Bu çalışmalar sırasında bölgede yürütülen diğer inşaatlarda insan hayatı pahasına yüksek riskler alarak projelerini gerçekleştirmeye çalışan bazı firmaların aldıkları risklere üzülerek sık sık tanık olmaktayız. İş güvenliğine verdikleri önemden dolayı Doğuş İnşaat A.Ş., Çoruh vadisinde çalışan inşaat firmaları arasında ciddi bir fark yaratmaktadır.

Artvin HES ve Baraj İnşaatı ile ilgili tüm iş mahallerinde, yol ve tünel kazılarında personeli ve iş makinelerini koruma amaçlı yamaç temizliği yapılmakta, makinelerin erişemediği yerlerdeki riskli bloklar endüstriyel dağcılarımız tarafından güvenlik önlemleri eşliğinde düşürülmekte, yerleşke ve kamp sahaları ile yolları tehdit eden yamaçlar kaya temizliği sonrası özel bariyerler kurarak ve/veya yamaçları çeşitli materyallerle örtüleyerek güvenliği sağlamaktayız.